Modtagerfamilie

Aicha

Interview med Karina

Det her er Aicha. Aicha er 4 år, og bor med sin mor og storebror i Ølby. Aichas mor Karina er alene med begge børn, og Aicha har aldrig set sin far.

I 2014 var den lille familie involveret i en bilulykke der gav Karina fysiske men. Hun er uddannet smørebrødsjomfru, men kan nu ikke længere passe hendes arbejde, da hun ikke er i stand til at stå op hele dagen. Jobs Karina fysisk kan holde til, er ikke nemme at få.

Karina tilmeldte sig Familiestøtten fordi hun havde brug for en hjælpende hånd. Økonomien var rigtig stram for den lille familie, og Karina følte tit at hun ikke kunne give sine børn det de havde brug for.

Nu modtager Aicha tit tøj. Tøj som hun kan passe, og som hun synes er sejt at have på i børnehave. Hun har fået en masse kjoler som hun elsker, og endda også en t-shirt med My Little Pony 🙂

For Karina har det betydet at hun ikke længere føler sig så alene:
“Dét at vi kan arve hvad Aicha mangler giver mig en følelse af økonomisk sikkerhed, hvis du forstår? Det gør at man kan ligge sin uro lidt på hylden fordi man nu har fået et netværk der kan hjælpe. Det havde vi ikke før.”

Karina har nu selv valgt at melde sig som donationsfamilie, og give dét tøj videre, som de selv har modtaget:
“Det giver mig, som voksen, gejsten tilbage ved at hjælpe andre, og se hvor glade de bliver, for ting som vi også selv har været taknemmelige for. Og så handler det for mig også om at vise mine børn hvor vigtigt det er at dele og hjælpe andre der har det svært.”

Tusind tusind tak til Karina og hendes familie for at vi måtte skrive denne historie <3


Modtagerfamilie

Interview med Sarah

Familiestøtten tager i øjeblikket rundt og snakker med de familier, som vi har med i vores organisation. I dag er det Sarah som fortæller.

Sarah Rasmussen er 23 år og bor i en lejlighed i Køge med sin datter på 4 år. Sarah kontaktede Familiestøtten fordi hun gerne ville kobles på en donationsfamilie, der kunne hjælpe hende med tøj og ting til sin lille pige.

Hvad betyder det for dig at have fået en donationsfamilie, der løbende donerer tøj til din datter?

-Jamen, det betyder at jeg ikke skal tænke konstant på om min datter har noget tøj der passer. Og hvor jeg skal finde pengene til det tøj henne. Børnetøj er rigtig dyrt, og min datter vokser med lynets hast!

Selvom Sarah bor alene med sin 4-årige datter, er hun i øjeblikket ved at tage en uddannelse på handelsskolen. Sarah har et rådighedsbeløb på cirka 1500 kr. hver måned, efter faste udgifter og mad er betalt. Dette beløb skal dække medicin til hendes datter, tøj mm. Hun føler tit det er svært at få pengene til at slå til.

Føler du at du har fået luft i dit budget efter I har fået en donationsfamilie?

-Ja det føler jeg bestemt, tøj til hende er en stor udgift! Nu er der plads til lidt fredags hygge og jeg har desværre en datter med meget svær børneeksem så pengene går også til alle de dyre cremer og ekstra udgifter der er ved at have et barn med en kronisk sygdom.

Hvad synes du er det hårdeste ved at være alenemor i en økonomisk svær situation?

-Det er ikke at kunne give alle de fysiske ting som et barn på 4 bare rigtig gerne vil ha…

Sarah mistede begge sine forældre for mange år siden. Hun har kun sin moster i nærheden, og har været meget alene efter hun blev mor. Også økonomisk har hun skulle klare sig selv.

Hvordan er det for dig at stå med så meget alene…?

-Jamen det er svært. Men jeg er opvokset på institutioner rundt omkring i landet så det er naturligt for mig at klare mig selv. Jeg har ikke været vandt til at have mine forældre, min far døde da jeg var 14 og min mor da jeg var 19. Så de har jo ikke været her alt den tid jeg har haft min datter. Men jeg har en vennekreds der hjælper til.

De gange vi har mødt Sarah og hendes datter, har de ikke været andet end glade og fulde af smil. Man mærker tydeligt det bånd de to har, og Sarahs energi og humør er meget smittende.

Vi er alle fra Familiestøtten blevet meget rørt over Sarahs historie. Vi er meget taknemmelige for at hun har lyst til at dele den, og har givet os muligheden for at hjælpe hende.


Modtagerfamilie

Interview med Anja

Anja er 36 år, og bor i Ejby med sin søn på 14 år. Anja er uddannet social og sundhedsmedhjælper, men blev sygemeldt for 4 år siden, da hun fik en psykisk lidelse der gjorde at hun ikke længere kunne arbejde. Anja har de sidste 2 år levet af kontanthjælp, og har et rådighedsbeløb hver måned på 3000 kroner. De skal dække mad og tøj. Der er ikke råd til udflugter, fornøjelser, og heller ikke en pose lørdagsslik.

“Det er frustrerende at jeg ikke kan købe min teenagedreng en pose chips, eller sodavand i weekenden, som alle hans kammerater får. For mig er prioriteringen at vi får købt de basale dagligvarer som mælk, smør, kød osv., og når det er gjort, er det ikke meget tilbage.”

Anja har gennem Familiestøtten fået en cykel, tøj til sin søn, og en PlayStation.

“Vi fik blandt andet nogle forskellige par cowboybukser, og et af parrene var Humör (et kendt ungdomstøjmærke red.). Det er meget populært blandt hans venner, der tit får nyt tøj, men det har jeg i mange år ikke haft råd til at give ham. Det at jeg har fået pænt tøj til ham, der passer i størrelsen, tager en smule af den dårlige samvittighed jeg har over for ham. Det er ikke fedt ikke at kunne give sin søn de ting alle vennerne får. Hele tiden at skulle sige nej, og se hvor skuffet han bliver. En PlayStation ville koste over halvdelen af vores madbudget, og det havde aldrig kunne lade sig gøre for mig.”

Anja fortæller at hun har været igennem diverse terapiforløb og psykologbehandlinger, siden hun blev sygemeldt:

“De (kommunen red.) har været rigtig gode til at tilbyde mig hjælp i forhold til min sygdom, men det sværeste ved det har været at jeg får så lidt støtte økonomisk. Det er svært at komme ovenpå, når jeg altid bekymrer mig om pengene mon slår til, og når jeg ikke kan slippe af med dårlige samvittighed jeg har over for min søn, og har haft i 4 år. Det er en ond cirkel jeg ikke kan komme ud af.”

Vi har før dette besøg været ude hos Anja et par gange for at aflevere ting, og på trods af hendes pressede situation, tager hun altid imod med åbne arme. Også selvom der kun er et glas vand at byde på.

Vi i Familiestøtten er meget taknemmelige over at få lov til at få et indblik i nogle af vores familiers liv. Vi kan alle ende i en situation der presser os økonomisk, og det er vigtigt for os at det ikke er noget at skamme sig over, men derimod noget vi skal hjælpe hinanden med.


Donationsfamilie

Interview med Rikke

Rikke Friis Malver bor i Greve, har 3 børn, og har meldt sig som donationsfamilie hos Familiestøtten. Rikke og hendes familie er koblet på 2 forskellige modtagerfamilier, der begge bor i Køge.

Hvorfor har I meldt jer som donationsfamilie?

-Vi har meldt os fordi vi synes det er dejligt at hjælpe, og så er det rart at kunne se hvem tingene går til. Det giver meget mere mening for mig at give til nogle som man fysisk kan se. At man ved at man hjælper en anden familie. På den måde kan man også, hvis man har lyst, hjælpe mere end bare med tøj og ting. Man får et forhold til familierne, og så kunne det kunne også være fedt hvis ungerne en dag kunne lege sammen.

Hvordan synes du kommunikationsmetoden fungerer?

-Det er meget nemt. Man får bare en besked på Facebook, eller jeg skriver nå vi har ting klar. Vi har også udvekslet telefonnumre, men har ikke brugt det endnu, da det fungerer superfint på den anden måde.

I har to familier?

-Det gør ingenting for os at vi er koblet på to familier, og på denne måde kan man jo hjælpe endnu flere familier. Samtidig ved man at det går til nogle hvor tøjet passer osv. For os er det ligemeget. Vi pakker bare bilen og gør en tur ud af det. Om vi skal forbi med det til en eller to familier er lygegyldigt for os.

Hvor ofte har I ting klar til at donere?

-Det er nok en gang hver anden måned. Jonathan (2 år red.) vokser super hurtigt for tiden og vi får jo også fra nogle af vores venner, så det er ret ofte vi har noget vi skal af med.

Ønsker du at kontakte os?

Du er meget velkommen til at sende os en mail på [email protected]

Du kan også besøge Familiestøtten på Facebook, hvor du bl.a. kan følge med i hvad der sker i organisationen lige nu.
For yderligere spørgsmål, kontakt projektleder Sanna Rasmussen på tlf.: 26822984

Vi kan også kontakte dig